Hoppa till innehåll

Projektet Skillingnytt till kaffet

  Norra Norrland står inför ofantliga förändringar. Miljardsatsningar ger svallvågor över hela samhällen, ända in folks hem. Samtidigt tickar klimatets klocka, en pandemi skriver om en hel världs sätt att leva och ljudet av krigsvapen tycks komma allt närmre.

  Hur vår hembygd ser ut om 10-20 år vet vi inget om. Det visste inte heller barnet Asta, som såg elen komma till Ullatti på 40-talet. Eller Axel som lämnade Sävast tidigt 1900-tal i hopp om att bygga ett nytt liv för sin familj i Kanada. (Att frun hemma i Sverige skulle få ett arv 5 år senare som betalade hans hemresa – det visste han inget om då.)

  Första besöket. I Skillingnytt till kaffet reser kulturskaparna Bo Selinder, Lotta Karlsson och Fanny Felicia Svanberg runt till sju orter i förändring. Där möter de några av våra äldsta för ett samtal om framtid och dåtid vid kaffekoppen. Det blir en hjärtevärmande stund som inspirerar Bosse och Lotta till att skriva en ny Skillingnytt-sång och Fanny Felicia till att skapa visuellt.

  Återbesök. Sångerna framför de sedan personligen för dem de besökt och för orten, dit även konstverken förs tillbaka. Först i det lilla sammanhanget tillbaka vid kaffekoppen och sedan genom en offentlig utställning där vernissagen sker med ett festligt musikaliskt berättarkafé med kaffe, gemenskap och berättande både från scen och vid borden.

  Framtiden. De sånger och konstverk som skapas i projektet kan komma att leva vidare i nya teaterföreställningar, böcker, skivor, videor… Må vi ta med vår historia in i det nya!

  Finansiärer

  Skillingnytt till kaffet finansieras av Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Region Norrbotten, Stiftelsen Greta och Helge Ax:son Johnsons Stiftelse.

  Tidigare skapat inom Skillingnytt

  Först ut i Skillingnytt-familjen var musikteaterföreställningen Skillingnytt. Sedan kom albumet med samma namn, musikvideon Hillevis namnsdagstantkalas och nu fortsättningsprojektet Skillingnytt till kaffet.  

  Bo Selinder och Lotta Karlsson är Skillingnytts skapare. I Skillingnytt till kaffet deltar även den visuella konstnären och museologen Fanny Felicia Svanberg och andra nordliga kulturskapare såsom bland annat pianisten Robert Råberg.